Kolik sil se skutečně účastní princovy výpravy?

Zjisti víc

 

3 škodlivé domněnky, které jako autor potřebujete překonat

„Všechny zdi, o které si hlavu rozbíjím, jsou v mé hlavě.“

Buddha

Slyšeli jste někdy o konceptu omezujícího myšlení?

Je to přesně to, jak to zní. Velmi často nás drží zpátky naše vlastní myšlenky, které nám vytváří mentální vězení a blokují nás. Takhle se sami zastavujeme často jen krok před vlastním cílem či cestou k němu. A často si to ani neuvědomujeme a házíme vinu na ostatní, zatímco viníkem jsme skutečně jen my sami.

Autoři jsou k tomuhle nejspíš ještě náchylnější, protože jsme často hloubaví lidé s aktivní myslí, což je dar i prokletí v jednom. Stejná mysl, která nám dovoluje naši práci, nás blokuje před dosazením našich vlastních cílů.

Pravděpodobně každý autor zažil nebo zažívá jednu z následujících domněnek, které je potřeba zbourat.

Nejsem na psaní dost dobrý

Existuje nějaký autor, který nezažil pořádnou dávku pochybností ohledně toho, co dělá?

Pokud ano, nejspíš je v jiném světě.

Je naprosto běžné pochybovat o svých autorských schopnostech a nemyslete si, že to potkává jen ty méně známé nebo aspirující. Dokonce ti největší a nejlepší se sami sebe občas ptají, jestli jejich práce má vlastně smysl.

Ale pokud už se přistihnete, že do této spirály pochyb padáte, dá se s tím něco dělat?

Přijmout to. Naše myšlenky jsou obvykle mnohem škodlivější v případech, kdy se jim snažíme bránit. Místo vyděšení a stresování se uklidněte a prostě v klidu akceptujte skutečnost, že zažíváte nějako pochybnost.

Výzva. Pochválil vám někdo někdy vaše psaní nebo jakoukoli jinou tvorbu? Vzpomeňte si na ten moment. Faktické přemýšlení umí vyzvat pochybnost, která je iracionální.

Jednejte. To nejhorší, co můžete udělat, je přemítat. Místo toho se pusťte do konkrétní činnosti. Pilujte svoje dovednosti, pusťte se do nějaké psací výzvy, nebo se prostě jen pusťte do něčeho, co vám dělá dobře – udělejte si takovou osobní jednotku intenzivní péče.

Je téměř jisté, že čas od času vás takové období potká a nedá se tomu vyhnout. Poznejte anatomii takového momentu, přijměte ho stejně jako nevyhnutelnou únavu po cvičení a rozjeďte konkrétní plán jeho eliminace. S tímto postupem vás nebude držet zpátky tak moc.

Jsem v životě moc vytížený na to, abych uspěl jako autor

V dnešní době většina z nás zaplétá svoje kreativní aktivity do tkaniva svých dalších denních povinností. Práce na plný úvazek, dětí nebo zdravotních problémů.

Ať je to cokoli, nejspíš vám něco brání v psaní úplně stejně, protože v ideálním byste nepochybně psali. Někdy dokonce přejdeme z frustrace nebo nedostatečným psaním k hození ručníku do ringu. Pokud nemůžeme psát tak, jak bychom chtěli, tak proč se vlastně namáhat?

I když jde o pohled pochopitelný, jde taky o pohled chybný a místo toho se dá provést něco jiného.

Buďte pozitivní

Nějaký čas na psaní je pořád lepší než naprosto žádný. Může to být trochu klišé, ale zkuste vidět tu sklenici z poloviny plnou. Najděte si čas. Kolikrát si nejsme vědomi, kolik času u některých věcí nebo aktivit strávíme. Chvíli tohle sledujte a nejspíš najdete cestu a způsoby, jak psát více a častěji.

Stanovte si priority

Je to únavná fráze, ale všichni máme našich 24 hodin denně. Můžete se každý den vyspat o půl hodiny méně? To je 180 hodin za rok, které se dají věnovat psaní.

Všichni si přejeme, abychom mohli psát častěji. Místo toho se ale soustřeďte na nalezení cest, jak takový čas získat a buďte vděční za to, že máte vůbec nějaký.

Pokud se budu chovat neeticky, můžu se dostat dopředu

Byli jste někdy v pokušení si věci jednodušeji, než byste měli? Chtěli jste jít proti vlastním hodnotám?

Moderní autoři nacházejí takové pokušení nejspíš všude. Kopírování, falešné recenze, psaní o neetických tématech. A i když pokušení jsou nevyhnutelná, podlehnutí jim nikoli. Takže co můžete dělat, když vám zaklepe na mozek právě tahle domněnka?

Seberte síly. Nutkání jednat nečestně se obvykle objevuje v slabých momentech. Dělejte to, co potřebujete, abyste zase nabrali energii a nejspíš budete v menším pokušení jednat amorálně.

Obklopte se těmi správnými lidmi, protože většinou bereme podněty od lidí právě kolem nás. Vybírejte si pečlivě společnost, ve které píšete – společnost morálních autorů vám pomůže být jím také.

Přerámujte. Přerámujte svou myšlenku na podvádění z něčeho, co přinese úspěch, na něco, co dříve nebo později selže, což je téměř vždycky pravda. Zkratky mohou vypadat hrozně přátelsky a příjemně, ale pokud postavíte dům na písku, jednoho dne se bez varování zhroutí.

Pamatujte na víru v sebe sama a využijte maximum času, který máte a jednání v souladu se svými hodnotami.

Zdroj: WriteToDone

Líbí se ti článek? Lajkni / sleduj / sdílej, ať ti nic neuteče.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *