Co všechno se může stát, když se do matičky stověžaté zatoulají tři magická koťata, kterým se probouzí schopnosti…

Zjisti víc

 

Bookishpixie: 4 tipy na produktivitu

Ahoj, super komunito! Jsem Ava Jae a tohle je Bookishpixie.

Takže psaní je docela dost sebe motivující věc. A sebe motivující myslím to, že nikdo vás k psaní nedokope; jediná osoba, která vás nutí psát, jste vy. Jinými slovy se musíte sami dokopat k práci. Když se mě někdo zeptal, jestli můžu udělat vlog o tom, jak neprokrastinovat/tipy na produktivitu, byla jsem jako “super nápad!”. A jdeme na to.

Zjištění vaší zóny

Každý pracujeme nejlíp v různých částech dne. Někteří lidé jsou noční sovy a nejlíp se jim píše třeba o půlnoci nebo ve dvě ráno. A někteří jsou zase skřivani a preferují vstávat třeba v pět ráno a okamžitě začít psát. Jedna z nejlepších věcí, co jsem udělala pro svou produktivitu, bylo zjištění, že jsem ranní osoba.

Myslím, že aspoň částečně kvůli mojí chronické nemoci, čím později je, tím míň energie mám a tedy i méně motivace cokoli dělat. Takže řekněme ve čtyři odpoledne se chci jen natáhnout v posteli a číst si, nebo  koukat na Netflix, nebo zkrátka nedělat žádnou práci. Co to znamená, je, že musím vstát brzo, protože tehdy mám nejvíc energie a motivace skutečně něco udělat.

Takže osobně si nastavuju budíka kdykoli mezi 5:00 a 5:30. Někdy se nevykopu z postele až do šesti, když jsem obzvlášť líná, tak ještě později, ale tehdy si nařizuju budíka a jsem vzhůru víckrát než spím. Tohle mi dává ve výsledku víc času udělat ranní práci a ranní psaní a cokoli dalšího potřebuju udělat, takže můžu mít hotovo někdy mezi třetí a pátou odpoledne.

Což je od sedmi nebo šesti ráno hodně dlouho, ale mám taky přestávky na jídlo a to je v podstatě můj rozvrh. Takže si vyjasněte svou zónu, abyste věděli, kdy nejlíp fungujete, abyste mohli pracovat ve svém nejlepším čase.

Seznamy

Já jsem totálně seznamová osoba. Používám aplikace na seznamy každý den, takže nezapomenu žádnou z věcí, které potřebuju udělat. Je to taky hrozně uspokojující, když můžete věc škrtnout, když jste hotoví, takže to je další bonus. Appka, kterou používám, je 2Do, jako číslo 2 a “Do”.

Ale je to placená aplikace a existuje spousta těch zdarma jako Wunderlist a určitě se to dá dělat s Evernote, ale ty jsou omezeny maximem zařízení, která můžete používat zdarma. Takže každopádně existuje tuna free apek na seznamy a já je rozhodně doporučuju.

Denní nebo týdenní cíle počtu slov

Na tohle chci dát upozornění, protože není potřeba psát každý jednotlivý den, abyste byli autory, a já taky nepíšu každý jednotlivý den. Ale když draftuju, ráda píšu každý den kromě neděle, kdy si dávám pauzu a o pauzách budu mluvit za chvíli, ale opravdu to pomáhá v udržení tempa.

Zrovna jsem dokončila první draft Into The Black asi před týdnem nebo dvěma, takže na tom zrovna nepracuju. Ale když draftuju, snažím se držet denního cíle 2 000 slov. Další metoda je dělat týdenní cíle počtu slov namísto denních, protože takhle když se zpozdíte o den, můžete to ve zbytku týdne snadno dohnat.

Každopádně mít nějaký cíl počtu slov, když děláte první draft může být skvělý způsob proti prokrastinaci. Protože máte něco, na co se zaměřit každý den. A konečně začtvrté…

Péče o sebe sama

Když pracujete pro sebe – a psaní je forma práce pro sebe – může být velmi snadné se přepracovat a stát se workoholikem a nedat si přestávky, které potřebujete. Pokud se o sebe nebudete starat, riskujete vyhoření. A když vyhoříte, vaše produktivita utrpí masivní zásah, protože vám zabere mnohem delší čas se vzpamatovat a začít zase pracovat. Takže jakkoli pracujete, ujistěte se, že si taky dopřáváte pauzy a staráte se o sebe. Tohle znamená jídlo, dostatek tekutin, spánku. Jestli cvičíte, cvičte, jestli ne, je to v pořádku, zkrátka nezapomeňte na péči o sebe.

Zdroj: Bookishpixie

Líbí se ti článek? Lajkni / sleduj / sdílej, ať ti nic neuteče.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *