K čemu vedly rizikové pokusy jednoho uznávaného druida?

Zjisti víc

Nejlepší fonty na obálku podle žánru knihy

Fonty jsou nezpochybnitelně jednou z nejdůležitějších věcí, které se objevují na knižní obálce – poměrně často jde o „make or break“ faktor, tedy součást, která knihu buď vynese do výšin, nebo pohřbí 6 stop pod zemí.

Použitý font bude z velké části záležet na žánru knihy. Doporučuji v tomto ohledu vždycky prozkoumat nejprodávanější kousky v konkrétním žánru.

Je v zásadě jedno, jestli si obálku navrhujete sami nebo pro někoho, případně se na ni aspoň podílíte. Tenhle rozbor chce poskytnout náhled na fonty a obrázky, které zkrátka na obálce fungují. Důvodem je vnitřní nastavení čtenáře na očekávání žánru, který si chce přečíst.

Například: když potenciální čtenář hledá thriller, ale na obálce je krásný font ručního psaní, bude zmaten – což ovlivní jeho úmysl si vaši knihu koupit. Budou se sami sebe (nebo obsluhy) ptát, jestli kniha opravdu patří do žánru, o který mají zájem. Nedovolte tomuhle zmatení zlikvidovat možný prodej, bez ohledu na to, jak krásně ten ruční font vypadá.

Další věcí, kterou mějte na paměti, je počet fontu použitých na jedné konkrétní obálce. Odporučují nejvýše tři. Je také zcela reálné pracovat jen s jedním ve více provedeních – velikost, barva. Pokud budete používat více fontů, ujistěte se, že fungují dohromady a odolejte nutkání použít vícero komplexních fontů na jediné obálce. Sám preferuji zvolit jeden ozdobný font, který dobře reprezentuje knihu, a pak ho zkombinovat se dvěma dalšími, jednoduchými.

Teďka konkrétní typy podle jednotlivých žánrů:

Thrillery a detektivky

Když se podíváte na příklady nahoře, všimnete si několika věcí, které možná na první pohled minete. Asi nejzřetelnější je, že všechny tituly jsou napsané kapitálkami. Fonty jsou tučné a nápadné a většina z nich používá fonty typu Sans Serif.

„Sans Serif“ fonty jsou opakem „serifu“, Sans Serif fonty nemají malé detaily a bují na okraji jednotlivých písmen (což dělají serif fonty). „Serif“ je slovo germánského původu a znamená „pomlčku“, což naznačuje malé kousky, které jsou k písmenům přidány. „Sans“ je francouzsky „bez“, což v podstatě znamená „bez pomlček“. Tolik pro osvětlení…

Další věc, které si lze všimnout na obálkách bestsellerů, je, že na text je použito několik efektů. Nejčastějším příkladem jsou barvy, stupňování a textury, které lze jednoduše přidat například ve Photoshopu.

Fonty, které výborně fungují v tomto žánru jsou Univers, Gotham, Helvetica a Bebas Neue.

 

Romantika

Hlavní skupina fontů použitá v tomto žánru jsou serifové fonty (s přídavky) nebo ozdobné fonty (psané rukou). Je také běžné použít tenké typy sans serifu. Pokud se tohohle budete držet, máte celkem jistotu, že obdržíte něco, co vypadá „žánrově“. Taky si všimnete, že zatímco tituly používají hodně kapitálek, malá písmena jsou v romantice taky přijatelná. Zřetel věnujte dobrému výběru barev.  Bílá, tyrkysová, červená nebo fialová jsou v žánru hojně využíváné.

Moje oblíbené fonty jsou v tomto případě Bentham, Bromello, Day Roman a ButterScotch.

 

Science Fiction a Space Opera

V tomto žánru je zavedené používat ozdobné fonty. Může to být oblíbený „Star Wars“ font, různé grunge a „špinavé“ fonty stejně jako tučný sans serif. Obvykle je přidáno ještě několik efektů. Asi nejvýraznější bývá 3D efekt a stínování, které text zvedá z obalu. Podobně jako u thrillerů jsou velmi obvykle kapitálky, stejně jako zabarvení a textura textu.

Oblíbené fonty: Space Marine, Bad Grunge, Roboto a Spy Agency

 

Fantasy

 

Nejpopulárnější fonty používané v tomto žánru jsou serify typu gothic. Jak vidíte v přílkladech, většina textu je v černé či bílé nebo v barvě kontrastující z obrázkem.

Když pracuju na fantasy knize, rád používám Baskerville, Apple Garamond, Trajan Pro a Cinzel.

 

Horror

 

Tohle je zajímavý žánr, ve kterém jsou fonty často docela komplikované a je legrace s nimi pracovat. V příkladech si můžete všimnout, že texty působí špinavě, někdy na sobě mají i kapky krve! To je klíčem k tomu, že samotný font vypadá děsivě – doporučuju buď psané fonty nebo tučný typ sans serifu.

Komplexní fonty, jako ty z příkladů, zahrnují ve výsledku hodně grafické práce. Zaručuje jim to originální vzhled a rozdílnost oproti tradičním fontům použitých v jiných žánrech.

Barevně se většinou setkáte s červeným textem na černém pozadí.

Oblíbenci v horroru: Dry Bush, All Over Again, Unquiet Spirits a My Bloody Valentine.

 

Litaratura faktu (Non-fiction)

 

Tohle je široká oblast, ale i tak se dají vysledovat některé podobnosti u nejprodávanějších kusů tohoto žánru. Typické je použití minimalistických fontů a preference malých písmen. Zajímavým faktorem u obálek non-fikce je interakce textu s obrázkem obálky. Tohle umí být zrádné, ale když se to povede, často to vede k velmi efektivním výsledkům.

Helvetica Neue, Montserrat, Criticized a American Typewriter.

 Zdroj: InspiredCoverDesigns

Líbí se ti článek? Lajkni / sleduj / sdílej, ať ti nic neuteče.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *