Proč se v lese u malé vesničky ztrácejí mladí a zcela zdraví lidé?

Zjisti víc

 

 

5 rychlých cest k psací inspiraci

Nejhorší, stále však častý problém autorů je nacházení inspirace pro jejich další projekt. Je v pořádku či odpočinout a počkat, až vám mozek zaplní další nápady. Jenže pokud jste nějakou dobu nic nenapsali, můžete zažívat kreativní propad.

Pokud trpíte autorským blokem nebo jednoduše hledáte náměty pro další knihu, tady je pár tipů, jak jít kreativitě trochu naproti.

Udělejte si nástěnku nálad

Pokud jste vizuální osoba, můžete si vytvořit vaši vlastní nástěnku nálad, která vám pomůže nalézt motivy, o kterých dále psát.

Jednoduše si shromážděte obrázky, které vás inspirují a dejte je na nástěnku. Pokud budete mít takovou sbírku průběžně na očích, váš mozek se začne podvědomě ubírat tímto směrem a nejspíš generovat potřebné nápady.

A nástěnek může být klidně víc a tudíž na více místech. Více stimulů se bude vzájemně podporovat a stejně tak nápady se budou navzájem ovlivňovat. Každá nástěnka může například představovat jednu postavu a jedinou otázkou bude, jak je propojíte dohromady.

Zkuste psací výzvu

Nejjednodušší cesta, jak se zbavit psacího bloku, je začít psát prostě o čemkoli. Krása psacích výzev je v jakési „volné jízdě“. Nevadí, že nemáte téma nebo celou zápletku, podstatné je se rozjet. Každá scéna vám pak může odhalit další postup – jeden či více.

A během psaní budete přicházet na další postavy včetně jejich historie a prostředí. Obvykle pokud pak dopíšete scénu, už se vám bude v hlavě rýsovat pokračování.

Psacích výzev je všude dost, nejznámější je samozřejmě každoroční NaNoWriMo.

Něco si přečtěte

Tohle je nejspíš nejzákladnější způsob. Ať už se jedná o knihu nebo jen blog, čtení vám rozjede myšlenky kolem určitého tématu a cizí práce bývá nejlepším odrazovým můstkem. Pointou je udržet svoji mysl nějak v chodu a nikoli jen na místě.

Jděte ven

Dejte si procházku parkem nebo lesem, nebo městem či obchodním centrem a dávejte pozor na lidi kolem sebe. Tahle aktivita pomáhá rovnou dvěma způsoby.

Za prvé pozorování okolí vám může poskytnout inspiraci. Za druhé vám procházka vyčistí mozek, který bude po lehké fyzické námaze mnohem odpočatější.

Znovu, dávejte pozor na lidi. Můžete zachytit zajímavou konverzaci, uvidíte, jak se kdo představuje okolí a jak se v nějaké situaci zachová. Zaslechnete reálné dialogy, které vám pomohou s tvorbou živoucích a uvěřitelných postav.

Během procházky si tohle všechno můžete představovat jako scény. Popisujte sami sobě, jak vám nad hlavou proletěl pták, nebo se zamyslete nad tím, jaký pocit je cítit na tváři čerstvý vítr. Zkuste být hrdina vlastního příběhu a vlastní konkrétní scény.

Promluvte si s přáteli

Co prováděli vaši přátelé a známí, zatímco jste byli zavrtáni v psaní? Třeba mají zajímavou historku, která vám vnukne inspiraci na nový projekt. Proberte navzájem, co je u vás nového a i kdyby se nakrásně nic nenašlo (což je nepravděpodobné) vy si minimálně vyčistíte hlavu.

Požádejte je o brainstorming. Nadhoďte problém a hledejte společně řešení. Čerstvý nezatížený pohled může nabídnout něco, co by vás nikdy nenapadlo, protože jste problému příliš blízko a máte klasickou autorskou slepotu.

Zdroj: WriteToDone

Líbí se ti článek? Lajkni / sleduj / sdílej, ať ti nic neuteče.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *